Home / Genel / TÜRKİYE’NİN GURURU “TESAM”

TÜRKİYE’NİN GURURU “TESAM”

Dünyadaki düşünce kuruluşları ile sivil toplum örgütleri üzerine düzenli olarak her yıl rapor hazırlayan ‘Think Tank and Civil Societies Program’ isimli araştırma merkezi tarafından 2015 yılından bu yana değerlendirmeye alınan TESAM, Savunma ve Ulusal Güvenlik ile Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler alanlarında son 4 yıldır ilk 100’de kendine yer buldu.

Raporda değerlendirmeye alınan düşünce kuruluşları için en önemli kriter bağımsızlık. Bir siyasi parti veya bir etnik, milli, dini topluluğa bağlı olarak çalışan düşünce kuruluşları değerlendirmeye tabi tutulmuyor. Bağımsız olmayan düşünce kuruluşları ise bağlı olan düşünce kuruluşları için hazırlanan listede kendine yer buluyor. 2019 yılının değerlendirildiği son rapora göre Dünya’da toplam 8248 düşünce kuruluşu bulunuyor, Türkiye’de ise bu sayı yalnızca 48. Bilimsel çalışma eksenli düşünceye bu kadar ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde TESAM üzerine düşen görevi yerine getirmek için çalışmaktadır.

TESAM kurulduğu günden bu yana hiçbir siyasi parti veya idolojiye bağlı olmaksızın bağımsız ve tarafsız duruşu ile çalışmayı kendine prensip edinmiştir. TESAM Türkiye’nin alanında uzman akademisyenlerinden oluşan kadrosu ile yine Türkiye’nin sorunlarına çözümler üretmek amacıyla çalışmalar yürütmektedir.

TESAM bugün gelinen noktada kurumsallaşma sürecini tamamlamış bir düşünce kuruluşudur. TESAM’ın kadrosu sekreterya, akademisyen ve uzman, editörler ile basın ve halkla ilişkiler birimlerinden oluşmaktadır. TESAM’ın en güçlü yönü genç akademisyenlere yaptığı yatırımlar ve bu yatırımlar ile birlikte organik büyüyen kadrosudur. Bugün TESAM bünyesinde çalışan 7 bölüm direktörü, 10 uzman, 4 basın ve halkla ilişkiler uzmanı, 7 araştırmacı, 2 avukat toplam 30 personel bulunmaktadır.

TESAM’ın faaliyetlerinin ve yol haritasının belirlenmesinde etkin rol oynayan bir yüksek istişare heyeti bulunmaktadır.

TESAM geniş kadrosu ile bağımsız olarak sosyal bilim üretme çabasındadır. Bu minvalde Hukuk, Ekonomi, Dış Politika, İç Politika, Sosyoloji, Eğitim ve Tarih alanları başta olmak üzere sosyal bilimler alanında çalışmalar yürütmektedir.

en_US