Home / Öğrenci Panel / TESAM BENZERSİZ BİR PANELLE YENİ ANAYASAYI KONUŞTU

TESAM BENZERSİZ BİR PANELLE YENİ ANAYASAYI KONUŞTU

GENEL BAŞKAN BOZKURT: YENİ ANAYASA İÇİN GENÇLERE KULAK VERİLMELİ

Türkiye’nin konuştuğu ancak halen sonuç alamadığı yeni anayasa konusunda ilk tam metin anayasa taslağını TBMM’ye sunan Bursa merkezli ilk düşünce kuruluşu olan TESAM, bu kez de Türkiye’de benzeri olmayan bir panele imza atarak yeni anayasayı konuştu.

Türkiye Ekonomik Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TESAM), hafta sonu Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlene panelde yeni Anayasayı konuştu. TESİAD Genel Başkanı ve TESAM Onursal Başkanı İlyas Bozkurt, Ak Parti Bursa Milletvekili ve Meclis Eğitim Komisyonu Üyesi Bedrettin Yıldırım, Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Doğan Şenyüz, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Selimoğlu, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Polat’ın katılımıyla gerçekleştirilen panele üniversite öğrencileri, akademisyenler, işadamları ve basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi.

TESAM Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Deniz, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Meclis’e ilk tam metin Anayasa teklifini TESAM olarak sunduklarını hatırlattı. TESAM bünyesindeki genç akademisyenlerle birçok önemli çalışmaya imza attıklarını ifade eden Deniz, “Türkiye artık dünyada lider olmaya namzet bir ülke. Bu yolda bizlere, ülkenin tüm dinamikleri olarak üzerimize düşen çalışmaları yapma görevi düşüyor” şeklinde konuştu.

“TESAM’IN ÖNERİSİ KOMİSYONDA İNCELENDİ”

Daha sonra kürsüye genel Milletvekili Bedrettin Yıldırım ise konuşmasına, Türkiye’nin gündemine ve sorunların çözümüne devamlı katkı koyan, öneriler getiren TESAM’ı kutlayarak başladı. Önceki yıl kurulan Meclis Anayasa Komisyonu’nda TESAM’ın önerdiği tam metin Anayasa çalışmasının incelendiğini kaydeden Yıldırım şunları söyledi: ” Özellikle düşünce yönünde çok büyük eksikleri olan, STK anlayışını hala hayata geçirmemize engel olan bir Anayasa. Bizler hep birlikte yeni Anayasayı oluşturmak zorundayız. 2015 yılı içerisinde hayata geçmesini arzu ettiğimiz ve Türkiye’yi 2071’lere taşımasını hedeflediğimiz yeni Anayasa, TESAM’ın taslağından süzülerek hazırlanacaktır. Bu Anayasada herkesin katkısı olmasını istiyoruz.”

Uludağ Üniversitesi Yüksek lisans öğrencisi Yiğit Uz’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Sivil ve Çağdaş Anayasa için Öneriler” konulu panelde Raşit Hayta, Barış Eşmeli, Gürkan Özücan, Uğur Ortaeri ve Osman Ataseven, 5 farklı başlık altında sunumlarını yaptı.

‘ÖNCE İNSAN HAKLARI’

Oturumun açılış konuşmasını yapan Yiğit Uz, 82 Anayasasında taraflı ve özgürlük karşıtı bir zihniyet olduğunun altını çizdi. Bireylerin temel hak ve hürriyetlerinin Anayasa tarafından lütfedilerek verilmediğini; her bireyin zaten doğuştan bu haklara sahip olduğunu ve Anayasanın ruhuna da bu anlayışın hakim olması gerektiğini söyledi.

ÇEKİRDEK ANAYASA

Panelin beş ana başlığından ilki olan Çekirdek Anayasa Önerisi, katılımcılara İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Raşit Hayta tarafından anlatıldı. Çekirdek Anayasa’yı “Anayasanın dayandığı temel değerleri ve felsefesini yansıtan, Anayasanın özünü oluşturan usul ve prensiplerin toplandığı bölüm” olarak tanımlayan Hayta, söz konusu çekirdek Anayasanın insan hakları, demokratik cumhuriyet, hukukun üstünlüğü, laiklik ve sosyal devlet esaslarına dayanması gerektiğini açıkladı. Konuşmasında Hayta, Anayasa geleneğinde başlangıç metinlerinden farklı olarak Çekirdek Anayasa’nın, Anayasanın bir parçası ve hatta bunun ötesinde Anayasanın özü ve temeli olduğunu anlattı.

TEMEL HAKLAR VE ÖZGÜRLÜKLER

Daha sonra söz alan Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Barış Eşmeli, temel hak ve özgürlükler konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Temel hak ve özgürlükleri ‘sosyal ve ekonomik haklar’ ile ‘siyasi haklar ve hürriyetler’ şeklinde iki başlık altında toplayan Eşmeli, “İnsan hakları, her bir bireye bağımsız seçim yapma ve yeteneklerini geliştirme özgürlüğü sağlar. İnsan gelişiminin önündeki en büyük engel, özgürlüklerinin kısıtlanmasıdır” dedi. Konuşmasında Eşmeli kılık kıyafet özgürlüğünün, eğitim özgürlüğünün üzerinde durarak zorunlu dil olarak resmi dil olan Türkçe’nin olmazsa olmaz olduğunu, diğer dillerin öğrenmenin ise serbest olduğunu ve seçmeli ders olarak her yerde okutulabileceğini anlattı.

‘YARGIDA HİYERARŞİ KABUL EDİLEMEZ’

Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Gürkan Özücan “TESAM’ın Anayasa taslağında yer alan yargı sistemine ilişkin öneriler” başlıklı bir sunum yaptı. “Yargının yegane amacı adaleti tesis etmektir ve devletin de varlık sebebi adaleti sağlamaktır” adaleti kristal bir vazoya benzeterek, bu vazonun üzerinde durduğu masanın ayaklarını da devletin temel unsurları olan eğitim, bürokrasi, maliye ve savunma olarak tanımladı. Konuşmasında önce yargı içerisindeki asker-sivil ayrımının ortadan kaldırılmasının gerekliliği üzerinde durduktan sonra, TESAM Anayasasında yüksek yargı üyelerinin seçimine ilişkin önerileri sıraladı.

‘MİLLETVEKİLİ DEĞİL, KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI’

Panelin dördüncü bölümünde Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Uğur Ortaeri, TESAM Anayasa taslağındaki yasama ile ilgili önerileri anlattı. Milletvekili seçilme koşullarında revizyona gidilmesi gerektiğini ifade eden Ortaeri, bunun için üç dönem vekillik sınırı, lisans düzeyinde üniversite mezunu olma koşulu ve 65 yaş üst sınırı getirilmesi gerektiğini anlattı. Ayrıca bir hukuk devletinde KHK’ların ancak olağanüstü durumlarda söz konusu olabileceğini ve vergi konusunda yapılacak düzenlemelerde yetkinin meclise ait olması gerektiğini anlattı.

‘REVİZE EDİLMİŞ YARI BAŞKANLIK’

Panelin son konuşmacısı ise Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Osman Ataseven oldu. “TESAM’ın yeni Anayasa’da yürütme sistemi ile ilgili önerileri” konulu sunumunu yapan Ataseven, günümüzde sıkça tartışılan başkanlık sisteminin belli avantajlarının yanında dezavantajlar da barındırdığına dikkat çekti. Güçlü ve istikrarlı bir yönetim sergilenmesine rağmen başkanlık sisteminin rejim krizlerine, çift meşruluğa, siyasal kutuplaşmalara ve iktidarın kişiselleşmesine sebebiyet verebileceğine vurgu yapan Ataseven, Türkiye’de yönetim modeli olarak yarı başkanlık sisteminin incelenmesi gerektiğini, ancak bunu yaparken de Türkiye’nin gerçeklerini göz önüne alarak revize edilmiş bir yarı başkanlık sisteminin daha uygun olacağını söyledi.

HUKUK FAKÜLTESİ DEKANI PROF DR ŞENYÜZ GENÇLERİ TEBRİK ETTİ!

Panelin son kısmında ise Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Doğan Şenyüz kapanış konuşması yaparak konuşmasında yeni anayasanın önemine ve bir sistemde yargının ne kadar ehemmiyetli olduğuna değindi. Prof. Dr. Şenyüz yeni anayasanın her zaman muhalefetin sesini önemseyen bir sisteme açık olması gerektiğine vurgu yaptı. Bu çağrısının siyasi olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Şenyüz, ayrıca kendi fakültesinde eğitim gören öğrencileri panelde konuşmacı olarak görmekten gurur duyduğunu ifade etti.

Panelin sonunda konuşmacılara protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi.

Panelin ardından ise TESİAD Genel Başkanı ve TESAM Onursal Başkanı İlyas Bozkurt ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Doğan Şenyüz panelist öğrencilerle bir araya geldi. Bozkurt, panelde konuşan gençlerin anlattıkları şeyin içeriği bir yana, böyle bir ortamda özgürce fikirlerini beyan edebilmelerinin önemine vurgu yaparak bu gibi faaliyetlerin desteklenerek gençlerin önünün açılması gerektiğini ifade etti.

Paneli değerlendiren Bozkurt, genç hukukçuların hayata geçirdiği anayasa çalışmalarını son derece anlamlı ve önemli bulduğunu belirterek, “Türkiye’yi 2050’lere, 2100’lere taşıyacak anayasanın hayata geçirilmesi için özellikle gençlerin sesine kulak verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hem buradaki organizasyon için, hem de değerli çalışmalarından ötürü TESAM’daki genç akademisyenlerimizi, eğitimcilerimizi ve öğrencilerimizi bir kez daha kutluyorum” dedi.

en_US