Anasayfa / Haberler / IX. TESAM Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Tamamlandı: “Krizler Çağının Başlangıcı” İstanbul’da Ele Alındı

IX. TESAM Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Tamamlandı: “Krizler Çağının Başlangıcı” İstanbul’da Ele Alındı

IX. TESAM Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, “Krizler Çağının Başlangıcı: Ekonomik, Siyasal ve Sosyal Boyutlar” temasıyla Marmara Üniversitesi’nde başladı. Kongrede küresel krizlerin çok boyutlu etkileri akademik bir perspektifle tartışılıyor.

TESAM tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, 5 Kasım 2025 tarihinde Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nde (Maltepe / İstanbul) başladı. Kongrenin 6–7 Kasım tarihlerindeki oturumları ise çevrimiçi olarak TESAM Akademi YouTube kanalında yayınlanmaktadır.

Açılış Konuşmaları: Krizler Çağında Bilimsel Diyalog Vurgusu

Kongrenin açılış konuşmasını Dr. İlyas Bozkurt gerçekleştirdi. Dr. Bozkurt, günümüz dünyasında yaşanan ekonomik, siyasal ve toplumsal krizlerin birbirini besleyen çok katmanlı yapısına dikkat çekerek; bu sürecin doğru analiz edilmesinde bilimsel düşünce ve akademik diyaloğun belirleyici rol oynadığını vurguladı.

Açılışta ayrıca TESAM Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Deniz, TESAM Yüksek İstişare Heyeti Üyesi Arzu Al ve Halil İbrahim Yıldız da değerlendirmelerde bulundu.

I. Oturum: Küresel Sistem ve Çok Boyutlu Krizler

Birinci oturumun moderatörlüğünü Okan Yeşilot üstlendi.

Oturumda söz alan TESAM Yüksek İstişare Heyeti Başkanı Hasan Köni, dünyanın tek kutuplu düzenden yönü belirsiz bir yapıya evrildiğini belirterek Türkiye’nin Orta Doğu’daki artan stratejik rolüne dikkat çekti.

Veysel Bozkurt ise artan küresel güvensizlik ortamını analiz ederek, krizleri doğru anlamanın çözüm üretmenin ilk adımı olduğunu vurguladı.

Emekli Korgeneral Uğur Tarçın, Türkiye’nin jeopolitik konumu gereği güçlü bir savunma sanayi altyapısına ve bütüncül bir milli güç anlayışına sahip olması gerektiğini ifade etti.

Oturum sonunda konuşmacılara plaketleri takdim edildi ve birinci oturum başarıyla tamamlandı.

II. Oturum: Ekonomik, Siyasal ve Toplumsal Boyutlar

İkinci oturumun moderatörlüğünü Arzu Al yürüttü.

Ahmet Taşağıl, sürdürülebilir ve gelecek nesillere fayda sağlayacak bir model geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.


Ahmet Kesik, 2001 krizi örneği üzerinden siyasal, sosyal ve ekonomik krizlerin birbirini besleyen yapısına dikkat çekti.


İhsan Çapcıoğlu, bireyin geçmiş ve gelecek arasında kurduğu ilişki üzerinden toplumsal dönüşümü değerlendirdi.


Fahri Konsolos Aydın Özü ise ekonominin birey merkezli doğasına vurgu yaptı.

İkinci oturum sonunda konuşmacılara plaket takdimleri gerçekleştirildi ve kongrenin ilk günü tamamlandı.

Krizler Çağında Dayanıklılık ve Uyum Kapasitesi

Kongrenin ilk gün oturumlarında; küresel ekonomik dalgalanmaların siyasal sistemlere etkisi, toplumsal dönüşümler ve krizlerin dış politikaya yansımaları çok boyutlu biçimde analiz edildi. Katılımcıların katkılarıyla kriz dönemlerinde dayanıklılık ve uyum kapasitesinin nasıl artırılabileceğine dair verimli bir tartışma zemini oluştu.

IX. TESAM Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, krizler çağını anlamaya ve çözüm önerileri üretmeye yönelik akademik tartışmalarla devam ediyor.

tr_TR