Anasayfa / Akademi Okulu / Tesam Akademi Okulu’nda “21.yy’ın Türkiye’si” konuşuldu.
Tesam Akademi Okulu’nda “21.yy’ın Türkiye’si” konuşuldu.

Tesam Akademi Okulu’nda “21.yy’ın Türkiye’si” konuşuldu.

“Tesam Akademi Okulu”nda bu hafta Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Yönetim Bilimleri ABD Başkanı Prof. Dr. Bekir Parlak konuk oldu. “Tesam Akademi Okulu”nun bu haftaki konusu “21.yy.ın Türkiye’sinde Devletin Yeniden Yapılandırılması” oldu.

Öncelikle Çinliler, İranlılar ve Türklerin dünyada devletsiz kalmamış üç tane milletin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Parlak, bunların haricinde de Rusya, İngiltere, Fransa’nın devlet aklına sahip kadim milletler olduğunu belirtti. Türklerin “dört bin beş yüz” yıllık bilinen tarihi “iki bin beş yüz” yıllık devlet ve millet tarihleri olduğunu, ayrıca tarih boyunca da on altı büyük devlet kurduğunu ve küçük devletler ve beyliklerle bu sayının “yüz on altı” olduğunun altını çizdi.

“Türkiye Cumhuriyeti”nin birçok fütürist tarafından; 2050’de dünyaya yön veren 3–5 ülkeden biri olarak görüldüğünü belirten Prof. Dr. Parlak, Türkiye’nin konumu itibariyle dünyaya yön verecek ülkelerden biri olmasının önündeki bazı yapısal engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Türkiye’nin “devlet geleneği, devlet aklı, medeniyet birikimi, coğrafyası, elindeki kaynaklar ve demografik yapısının” gelecek için bir avantaj olduğunu belirtti. Bir ülkenin büyük devlet olabilmesi için “insan kaynağı, enerji, tarım (gıda) ve istihbarat”ın bir arada olabilmesi ve organize olması gerektiğini” ifade etti.

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Parlak, Türkiye’nin yönetim şekline değinerek “Türkiye’nin yürütme sistemi eskiden parlamenter sistemdi; ancak şimdi ise yarı-başkanlık’a doğru bir gidiş söz konusudur. Ancak sistem ne olursa olsun önemli olan istikrarsızlıktan kurtulmaktır. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti kuruldu kurulalı 92 yıllık tarihinde ortalama on beş ayda bir hükümet değişmiş. Bu durum elbette dikiş tutmaz. Siyasi istikrar yönetim istikrarını; o da ekonomik istikrarı; ekonomik istikrar ise toplumsal istikrarı; o da refahı getirir” dedi.

Geçmiş yıllarda yaşanan darbelerin, muhtıraların, savaşların ve PKK meselesinin yaşanmamış olması durumda Türkiye’nin “iki buçuk trilyon” dolar gibi bir gayrisafi milli hâsılaya ulaşabileceğini aktaran Prof. Dr. Parlak, devletin halkına hizmet etmesi gerektiğini ifade ederek bunun için toplumsal dengelerin yeniden kurulması gerektiğini, bunun da “sivil demokratik katılımcı bir anayasa, yürütmenin yeniden tanzimi, kuvvetler ayrımının tanzimi, kurumsal reformların düzenlenmesi, yargının tam bağımsızlığa kavuşması, siyasi partiler ve seçim kanunu ile 5442 sayılı iller idaresi kanunun” yeniden yazılmasıyla kurulabileceğini belirtti.

Devamında Prof. Dr. Parlak “Akademi Okulu” öğrencilerinin sorularına cevap verdi.

Programın sonunda ise Tesam Genel Koordinatörü Yıldırım Deniz tarafından Prof. Dr. Bekir Parlak’a plâket takdiminde bulunuldu.

tr_TR